Day 10: Saturday, June 30, 2018

The Otto Wenz Cafe Hollander Downer Classic

presented by ISCorp

The Cafe Hollander Downer Classic p/b ISCorp promises to be one of the highlights of cycling in Wisconsin this summer. The full day of racing also features a popular kids’ race, a Belgian Bier Festival, the famous Ben’s Cycle “Super Prime,” as well as a full slate of racing into the evening.

Experience Downer Avenue on Race Day

Kids can climb the Lake Park Dental Adventure Rock to get a bird’s eye view of the racers as they come around turn 1! The Pizza Man Spin Art station is always a big hit too- create your own masterpiece while pedaling a stationary bike.

Adults will enjoy the Cafe Hollander Belgian Bier Festival including awesome food pairings like frites, totterballen, and cheese snacks, all while competing in a giant Jenga game. Live music will follow the races.

The Ben’s Cycle Super Prime Party is a great way to celebrate the Downer Classic races. Each year, Ben’s Cycle puts on a party for hundreds that includes sausages, beer, and an exclusive t-shirt. Hundreds of people pay $25 for a ticket to the party which has raised many thousands of dollars to award huge cash prizes to the winners of one lap in both the men’s and women’s professional races. The Prime Party takes over most of Hackett Street with music, food, beverages and a lot of noise.

Schedule of Events

Part of the Lowlands GranFinale Sprint Competition.

Race Time Category Length
9:35am – 10:00am Junior 9-12 Boys & Girls 25 min
10:05am – 10:30am Junior 13-14 Boys & Girls 25 min
10:35am – 11:15am Category 3/4/5 Women,
Junior Girls 3/4/5 15-16 & 17-18
40 min
11:25am – 12:05pm Category 4/5,
Junior Boys 4/5 15-16 & 17-18
40 min
12:15pm – 1:05pm Masters 3/4 40+, 50+, 60+ 50 min
1:15pm – 2:05pm Category 3 50 min
2:15pm – 3:15pm Masters 1/2/3 40+, 50+, 60+ 60 min
3:25pm – 4:05pm Junior Boys 1/2/3 15-16 & 17-18 40 min
4:15pm – 5:15pm Pro 1/2 Women 60 min
5:20pm – 5:40pm Fyxation Open – Women 20 min
5:45pm – 6:05pm Fyxation Open – Men 20 min
6:10pm – 7:00pm Local Event 50 min
7:00pm – 8:30pm Pro 1/2 Men 90 min

Course Description

The Downer Classic has the bike racing history and local street cred to make this one of America’s premier criteriums. With a flat three and one-half corner course, mega crowds and the infamous Ben’s Cycle Super Prime & Party, this is a must-attend event.

Race Map

Start/Finish: N Downer Ave & E Belleview Pl, Milwaukee, Wisconsin 53211

Downer Classic Race Map

More Information

Parking & Directions

The best parking is on the city streets surrounding the race course. Please respect and do not park in smaller lots designated for the local businesses as they wish to reserve this parking for their customers.

From the North: South to Exit 74 toward Locust St. Merge onto N 8th then turn left onto W. Locust for 2 miles. Turn right onto Downer Avenue.

From the West: Take 94 East to 43 North to Locust Street, then right onto Locust.

Explore Downer Avenue

Historic Downer Avenue is a small yet vibrant commercial corridor located on Milwaukee’s fashionable East Side consisting of a variety of businesses including health and wellness offices, specialty grocery, an independent book seller, several restaurants, and even a movie theater celebrating 100 years.

http://www.downeravenue.com

Race Sponsors

Local Contacts

Steph Salvia
414-301-1113
historicdowneravenue@gmail.com